Green Truck Award voor DAF CF Electric VDL E-Power
President-directeur Willem van de Leegte, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en DAF-president Preston Feight (vlnr) presenteerden in mei 2018 de nieuwe elektrische truck op het Ketelhuisplein in Eindhoven.

Green Truck Award voor DAF CF Electric VDL E-Power

5 juni 2019

De DAF CF Electric VDL E-Power is uitgeroepen tot de Green Truck Logistics Solution 2019. Aan de vooravond van de vakbeurs Transport Logistic in München roemen de toonaangevende Duitse vakbladen VerkehrsRundschau en TRUCKER ook containervervoerder Contargo, dat de eerste DAFs CF Electric VDL E-Power in Duitsland in gebruik heeft genomen. De twee volledig elektrische veldtesttrucks vervoeren containers in de binnenhaven van Duisburg. De Green Truck Logistics Solution Award is een prestigieuze onderscheiding voor de inzet van veelbelovende opkomende technologieën voor innovatieve, duurzame logistiek in Europa.

“Bij het toekennen van de Green Truck Awards 2019 kiezen we voor een overtuigend concept met aantoonbare praktische relevantie”, stelt Gerhard Grünig, hoofdredacteur van VerkehrsRundschau en TRUCKER-tijdschriften. “De jury is onder de indruk dat Contargo de twee DAF CF Electric-trucks niet inzet om er goede sier mee te maken. Deze vervoerder heeft eerst ongeveer twee jaar met grote precisie onderzocht of elektrische voertuigen commercieel levensvatbaar zijn voor de inzet tot zo’n 44 ton.”

Vooruitgang

“Wij zijn verheugd dat de jury onze met DAF ontwikkelde e-truck met deze prestigieuze onderscheiding bekroond”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. “Met de DAF CF Electric VDL E-Power lopen onze klanten voorop op de ontwikkelingen van emissie-vrij transport en geluidsreductie die zeker in stedelijke gebieden de norm gaan worden. Deze e-truck biedt de wereld vooruitgang op het gebied van de verduurzaming van het goederen- en distributietransport. Deze onderscheiding is een belangrijk signaal dat we op de goede weg zijn als Europees marktleider én transitiepartner voor de elektrificatie van zwaarder vervoer. Extra bijzonder is dat deze prijs wordt uitgereikt in Duitsland, een van onze kernmarkten en het land waar we partner zijn van vele belangrijke spelers in de automotive.”

‘Bijna 90% CO2-reductie haalbaar’

De Green Truck Award is mede op basis van gecontroleerde berekeningen toegekend. Volgens deze calculaties vermindert het gebruik van de DAF CF Electric VDL E-Power de CO2-emissie met minstens 38 procent, zelfs wanneer Contargo alleen elektriciteit gebruikt die in Duitsland van de reguliere grijs-groene energiemix afkomstig is. “Contargo is van plan om over te stappen naar groene stroom”, stelt Jan Burgdorf, hoofd testing en technology bij VerkehrsRundschau en TRUCKER. “Als dat gebeurt, kan de well-to-wheel CO2-uitstoot met bijna 90 procent worden verlaagd.”

Uitgebreide veldtest

De twee volledig elektrische DAF-trucks van Contargo – een dochteronderneming van Rhenus – maken deel uit van een uitgebreide veldtest met meerdere trucks in Europa. De DAF CF Electric VDL E-Power is een volledig elektrische 4x2 trekker, ontwikkeld voor de inzet tot 37 ton in stedelijke gebieden. De kern van de door VDL ontwikkelde intelligente aandrijflijn is een 210 kilowatt elektrische motor, aangedreven door een lithium-ion batterijpakket met een totale capaciteit van 144 kilowattuur. De CF heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer, afhankelijk van het gewicht van de lading, wat de truck geschikt maakt voor ’schoon’ transport in hoge volumes in stedelijke gebieden. Afhankelijk van de gekozen laadinfrastructuur is de truck binnen 35 of 60 minuten opgeladen. Na de testperiode zal de DAF CF Electric VDL E-Power bij VDL Bus Chassis in Eindhoven in serie geproduceerd gaan worden. 

Terug