Ontwikkeling elektrische truck met waterstof range extender
Ontwikkeling elektrische truck met waterstof range extender

Ontwikkeling elektrische truck met waterstof range extender

1 november 2018

VDL Groep te Eindhoven is bezig met de ontwikkeling van een volledig elektrische truck met waterstof range extender. Dit voertuig heeft als bijkomend voordeel dat men er langere afstanden mee kan rijden. Tijdens het rijden worden de batterijen bijgeladen op basis van elektriciteit die door de waterstof fuel cell wordt gegenereerd. Deze combinatie zorgt voor een grotere reikwijdte.

Met de ontwikkeling van dit zero emmissie voertuig speelt VDL in op de regelgeving: in 2025 moeten alle stadsbussen emissievrij rijden, de verwachting is dat dit in de toekomst ook voor vrachtwagens gaat gelden. De 44 ton vrachtwagen op waterstof wordt ontwikkeld in het project Waterstofregio 2.0 en is de eerste demonstratie van een grote vrachtwagen op waterstof in Europa. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun door de Europese Unie in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma.

Productie

Binnen dit elektrische vrachtwagenproject wordt intensief samengewerkt met diverse partners op het gebied van elektrische aandrijving, batterijtechnologie en elektrische nevenverbruikers. Als basisvoertuig wordt de DAF CF electric gebruikt die e-powered is by VDL. De basis engineering voor de voertuigen wordt uitgevoerd door VDL Enabling Transport Solutions (VDL ETS), het bedrijf binnen VDL Groep dat zich richt op e-mobility en ontwikkel-projecten op het gebied van innovatieve transportoplossingen. Prototype zal in samenwerking met VDL Bus Chassis worden gebouwd in Eindhoven en Helmond, waar VDL ETS H2 werkplaats gevestigd is op de Automotive Campus. 

Toekomst

De ontwikkelingen zijn in volle gang. Al enkele jaren wordt nagedacht over een volledig elektrisch concept en dat lijkt nu, op basis van de beschikbare technologische ontwikkelingen, binnen handbereik te zijn. Daarnaast zijn de snellaadmethodieken dusdanig ver ontwikkeld, dat het volladen van batterijen nu binnen een redelijke tijd mogelijk is. Begin 2019 wordt gerekend op de eerste rijdende elektrische trekker met range extender zal worden getoond. Met deze voertuigen zal vervolgens uitgebreid getest en gereden gaan worden. In een volgende fase worden de mogelijkheden bekeken voor andere elektrische voertuigen zoals een 27 tons bakwagen en andere elektrische bedrijfsauto’s zoals huisvuilwagens en containertrucks met een elektrisch haaksysteem.

Stand van zaken november 2019: De elektrische truck met waterstof range extender is gepresenteerd tijdens het Interreg Vlaanderen-Nederland event te Oud-Turnhout september 2019. De combinatie zit momenteel in de afrondende fase van de testperiode. VDL is samen met projectpartner Colruyt gestart met de voorbereidingen voor een start demonstratie. In afwachting van de laatste horde, een kenteken van de keuringsinstanties, is de verwachting dat de operatonele demonstraties in maart 2020 van start zullen gaan.

Elektrische-truck.jpg

Terug